Belediyemizin mal sahibi olduğu “Yeni Feribot Terminali”nin temel atma programında konuşan Başkanımız Özacar, “Altın Gerdanlık Projemizin önemli bir aşamasındayız. Bizler Gelibolulular olarak bu mutlu anı yıllarca hasretle bekledik.” dedi.

Gelibolu’da, Aleaddin Mahallesi Armatör Yakup Aksoy Caddesi’nde 41 bin 708 metrekare alan üzerine 2 terminal ve 4 rampa olarak inşaa edilecek yeni feribot terminalinin temeli geniş katılımlı programla atıldı.

Gelibolu merkezinde bulunan ve yılda karşılıklı ortalama 250 bin araç geçişine sahne olan mevcut iskelenin bu yükü kaldıramaması nedeniyle, 7 Aralık 2012 tarihinde Gelibolu Belediyesi Meclisinde alınan karar ile imar tadilatı gerçekleştirilmiş ve 8 Ocak 2013’te yeni feribot iskelesinin yapımı için Gelibolu Belediyesi ve Çanakkale İl Özel İdaresi arasında protokol imzalanmıştı.

Mevcut iskelenin 1,5 kilometre yanına yapılacak olan yeni feribot terminali temel atma töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkanımız Mustafa Özacar, Ulaştırma Bakanlığı Bursa 4. Bölge Müdürü Yusuf Taşkan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Gestaş Genel Müdürü Volkan Uslu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ulaştırma Bakanlığı Bursa 4. Bölge Müdürü Yusuf Taşkan ve Gestaş Genel Müdürü Volkan Uslu’nun konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Belediye Başkanımız Mustafa Özacar, “Altın bir neslin mücadelesinin tanığı boğazda, Altın Gerdanlık Projemizin önemli bir aşamasındayız.” sözleri ile başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Medeniyete, tarihe, kültüre, bilime, kahramanlığa en kutsal harçları katmış Gelibolu’da bugün yine bir harç atılıyor. Bizler Gelibolulular olarak bu mutlu anı yıllarca hasretle bekledik. Bu proje Gelibolu’muzu çok büyük bir sorundan kurtaracak, nefes almamızı sağlayacak, hedeflediğimiz turizm ilçesi olma iddiamızı pekiştirecektir. 2009 yılında tasarlayıp avan proje olarak ortaya koyduğumuz bu eserin hayata geçişi için Gelibolu Belediyesi olarak ilk protokolümüzü 2013 yılında İl Özel İdaresi ile imzaladık. Son olarak 23 Aralık 2016 tarihinde revizyon gören ve sayın Valimiz Orhan Tavlı tarafından da onaylanan protokole göre feribot terminal alanımız; araç bekleme yerleri, otopark alanı, yolcu salonları, hediyelik eşya satış yerleri, kafetarya, sosyal hizmet alanları, iki adet iskele ve dört adet rampadan oluşmaktadır. Bu protokole göre de iki adet rampanın geliri sözleşmede belirtilen şekliyle Gelibolu Belediyesi’ne, diğer iki adet rampanın geliri de yatırım maliyet bedeli karşılanıncaya kadar İl Özel İdaresi tarafından mahsup edilecek, dolayısıyla idareye kira ödenmeyecektir. Maliyet bedeli karşılandıktan sonra sözleşme hükümleri çerçevesinde belirtilen gelir, Gelibolu Belediyesi’ne ödenecektir. Dolayısıyla Gelibolu, sosyal ve çevresel kazanımlarının yanında güzel ilçemize ekonomik gelir sağlayacaktır. Bu büyük proje sözleşme hükümleri doğrultusunda 25 yıl İl Özel İdaresi tarafından işletilecek, 25 yıl sonunda hiç bir hak ve bedel talep edilmeksizin idareye yani Gelibolu Belediyesi’ne teslim edilecektir”

Konuşmasının son bölümünde projede emeği bulunan, katkı sağlayan başta Çanakkale Valisi Orhan Tavlı olmak üzere herkese şahsı ve Gelibolu halkı adına teşekkür eden Başkanımız Özacar, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün bu topraklarda özgür bir şekilde yaşıyorsak Atatürk sayesindedir. Bugün bu boğaz bizim boğazımız diyorsak ve bu boğazda bizim gemilerimiz varsa bu Atatürk sayesindedir. Bugün temeller atıyorsak bu ülkenin temellerini sağlam atan Atatürk sayesindedir. Bizler Cumhuriyetin ve ülkemizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda muassır medeniyet seviyesine ulaşmak için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz.”

Kaymakam Hakan Kılınçkaya’nın söz aldığı programda Çanakkale Milletvekili Bülent Turan da konuşmasında, özetle “Gelibolu’ya her geldiğim dönemde esnafımız, belediye  başkanımız ve partili arkadaşlarımız burada bir ihtiyaç olduğunu bu yoğunluğun azaltmak gerektiğini,  esnafımızın trafikte sorun yaşadığını ifade ettiler. Bunun planlaması yapıldı, konuşuldu. Şaka bir yana 40 milyon bedeli var bu işin.” ifadelerini kullandı.

Programda son konuşmacı olan Orhan Tavlı ise “18 ayda Gelibolu’muza ve Çanakkale’mize kazandırılacak olan sadece bir alt yapı yatırımı değil, aynı zamanda da bir sosyal tesis, bir hizmet alanı olarak da planlanan bu yatırımın ilimiz, Gelibolumuza ve vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını ve uzun yıllar hizmet vermesini temenni ediyorum” dedi.

Konuşmalarının ardından yeni feribot iskelesinin temeline ilk harç protokol üyeleri tarafından butona basılarak atıldı.

Gelibolu Alaaddin Mahallesi’nde planlanan proje 47 bin metrekare alan üzerine uygulanacak. Yeni iskele içerisinde feribot terminal alanı, araç bekleme yerleri, otopark alanı, yolcu salonları, hediyelik eşya satış yerleri, kafeterya, sosyal hizmet alanları, iki adet iskele ve dört adet rampa bulunacak. Modern bir tesis olarak inşa edilecek yeni feribot terminali, aynı anda dört geminin rampaya yanaşmasına imkan tanıması nedeniyle sürücülerin ve yayaların boğaz geçişlerine hız kazandırmış olacak. Kolay araç transferi ve hızlı feribot geçişleriyle bekleme süreleri kısalacak. Gelibolu İskele Projesi sözleşme hükümleri doğrultusunda 25 yıl boyunca İl Özel İdaresi tarafından işletilecek. Bu sürenin sonunda ise hiçbir hak ve talep bedel edilmeksizin Gelibolu Belediyesi’ne teslim edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir