Atatürk’ün Gelibolu’ya Cumhurbaşkanı olarak gelişinin 91.yıldönümünde konuşan Başkanımız Özacar, “Gelibolu deyince akla mücadele, eğitim ve ilkler gelir. Ne gurur vericidir ki, dünyanın başöğretmen ünvanlı tek lideri Atatürk Gelibolu’da öğretmenlik yapmış, yeni harfleri öğretmiştir.” dedi.
Ulu önder Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 91. Yıldönümü Gelibolu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen program ile kutlandı. Bu özel gün nedeniyle Gelibolu 2. Kolordu Karargahı önünde saat 09.00’da düzenlenen törenden önce sabah erken saatlerden itibaren resmi kurum ve kamu binaları ile ilçe Türk bayrakları ile donatıldı.
Törene Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, Garnizon Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Belediye Başkanımız Mustafa Özacar, askeri erkan, daire müdürleri, ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Atatürk’ün ilçeye gelişinin anons edilmesi ile başlayan törende, Kaymakam Kılınçkaya, Garnizon Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ve Belediye Başkanımız Özacar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün önemini belirten konuşma Belediye Başkanımız Mustafa Özacar tarafından yapıldı.
Sözlerine “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Gelibolu’ya Gelişinin 91. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler kapsamında sizleri, fakat daha da ötesinde, Büyük Atatürk’ün aziz ruhunu saygıyla selamlıyorum.” diye başlayan Başkanımız Özacar, “Aradan geçen 91 yıla rağmen bugün yine büyük bir heyecan duyuyoruz. Çünkü Atatürk, 104 yıl önce Gelibolu yarımadasında doğan bir önderdir. Dünyanın yenilmezlerini burada yenmiş bir dünya lideridir. Atatürk, savaşçılığının ötesinde barışı öne çıkarmış ‘Yurtta Barış Cihanda Barış’ demiş bir barışçıdır. Çünkü Atatürk, onurlu bir ulus ve tam bağımsız bir ülke için sadece Kurtuluş Savaşı’nın yetmediğini, aynı zamanda bir eğitim savaşının da gerekli olduğunu görerek; 91 yıl önce bu topraklarda bu seferde eğitim savaşını başlatmıştır.” dedi.
Gelibolu ilklerin şehridir
“Gelibolu olarak çok şanslıyız, onurluyuz, gururluyuz” diyen Başkanımız Özacar, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Dünyadan nice liderler gelip geçti. Kimi komutan, kimi hukukçu, kimi din adamıydı. Dünyadaki başöğretmen unvanı taşıyan tek lider ise Atatürk’dür. Yurt gezilerine çıkan, Türk insanının uygarlığa duyduğu özlemi sezen Atatürk’ün öncülüğünde 1 Kasım 1928 tarihinde kabul ettiğimiz yeni Türk alfabesi, insanlarımızın zihinlerindeki karanlık bulutları yırtmak, cehaleti yenmek azmimize güç vermiştir. Ve ne gurur vericidir ki dünyanın başöğretmen ünvanlı tek lideri Atatürk Gelibolu’da öğretmenlik yapmış, yeni harfleri öğretmiştir.
Üzerinde yaşadığımız bu toprakların güzel ülkemiz Türkiye’de apayrı bir yeri vardır. Gelibolu Yarımadası gibi kaç toprakta daha dünyanın kaderi çizilmiştir? Gelibolu Yarımadası gibi kaç diyarın altında binlerce kahraman, üstünde Atatürk vardır? Kaç ilçe, bu kadar lider görmüştür?
Gelibolu gibi kaç ilçe, bir liderin hem komutanlığına, hem devlet adamlığına, hem de başöğretmenliğine şahit olmuştur? Gelibolu deyince akla mücadele gelir. Gelibolu deyince akla eğitim gelir. Gelibolu deyince akla ilkler gelir. Mutluyuz ve onurluyuz ki bunların hepsi Gelibolu’da yaşanmıştır.”
Çağdaş eğitim vurgusu
Başkanımız Özacar, Atatürk; yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni güçlendirmek ve muassır medeniyetler seviyesine ulaştırmanın en önemli yolunun, o günün koşullarında çağdaş bir ülke yapmak için bir takım devrimlere ihtiyaç olduğunu gördüğünü vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Atatürk’ün gelişlerinin hatırasına bugün yapmamız gerekenler vardır. Evvela daha fazla okumalıyız. Gençlerimizin eğitimlerine daha fazla önem vermeliyiz. Bilimsel, akılcı, sorgulayan, düşünen, üreten bir eğitim artık bir lüks değil zaruret olmuştur.
Çünkü kitaplara rağbet etmeyen, bilgiyi, bilimi yüceltmeyen, bilimselliği akılcılığı gözetmeyen yapılar önce çürümeye sonra yok olmaya mahkumdurlar. Önemle vurguladığımız gibi bir eğitim ve kültür devrimi yolculuğunda Gelibolu’nun önemli bir durak olması bizler için her zaman eşsiz bir onur ve şereftir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Gelibolu Belediyesi ve kıymetli Gelibolulular adına Atatürk’ün anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Atatürk’ün manevi şahsiyetini ilk gelişlerindeki gibi heyecanla selamlıyor, siz değerli Gelibolular adına ‘Gelibolu’ya hoşgeldin Atam’ diyorum.”